• English
  • Hrvatski

Z veliko žalostjo sporočamo, da je v 59. letu starosti v Benetkah včeraj umrl antropolog in eden največjih sodobnih anarhistov David Graeber. Gre za enega najbolj vplivnih premišljevalcev družbe in aktivistov, ki nas je povezal v 99 odstotkov (pripisuje se mu avtorstvo slogana »Mi smo 99 odstotkov”)« in nas združil proti elitam. V zgodovino se je zapisal tudi s konceptom »bullshit jobs« (v knjigi Bullshit jobs: a theory) ter z drugimi odmevni deli, med katerimi imamo v slovenščino prevedene Dolg (*cf., 2014), Utopija pravil (Beletrina, 2017) in Fragmenti anarhistične antropologije (*cf., 2013).

Ob zagonu Disenza je izkazal neznansko velikodušnost, ko je pristal na intervju za majhen, komaj nastajajoč medij. V dolgem pogovoru (preberete si ga lahko tukaj) z Lenartom J. Kučićem se je razgovoril ne le o aktualni koronakrizi, ampak tudi o vseh svojih pomembnejših idejah, s čimer je nastal antologijski in verjetno tudi zadnji daljši intervju, ki ga je Graeber dal. Kakšen vpliv je imel Graeber kot javni intelektualec, kaže tudi odziv na objavo v angleščini – do zdaj je na uredništvo prispelo pet prošenj za prevode intervjuja v različne jezike.

Graeber se je prvič poročil lanskega aprila, ob tem pa zapisal, da je »neskončno ganjen, da je nekdo, ki ga dejansko pozna, pripravljen biti z njim za vedno«. Njegova smrt je izguba tudi za univerzo Goldsmiths v Londonu, ki je pred tremi leti že izgubila teoretika kulture Marka Fisherja.

Kot nam je Graeber zaupal v omenjenem intervjuju, je delal na knjigi z naslovom Prihodnost: 50.000 let predogovora. Na tem mestu pa si lahko preberete naš prevod (opravil ga je Mišo Mićić) Graeberjevega besedila Upanje v skupno, v katerem med drugim pravi:

»Spoznajmo, da smo vsi že komunisti, kadar delamo na skupnih projektih; vsi že anarhisti, ko rešujemo probleme, ne da bi se zatekli k odvetnikom ali policiji; vsi že revolucionarji, ko ustvarimo nekaj pristno novega.«