• Slovenščina
  • English

Prolazi godinu dana otkako smo prošlog aprila počeli sa objavljivanjem prvih tekstova na online mediju Disenz.net!

Slavimo u stilu korona-vremena: ne sa žurkom uživo, već sa pozivom čitaocima da nam se pridružite sa radom – esejem ili videoesejem na temu zajednice. Najbolji rad, bez obzira na zemlju prebivališta autora/autorke, biće nagrađen honorarom u iznosu od 400 evra neto, a takođe će biti objavljen i preveden.

Prva godina Disenza

Otvorenost za objave na različitim jezicima i time širenje stvaralačkog i čitalačkog kruga van granica Slovenije su generalno odlikovali prvu godinu djelovanja portala Disenz.net.

Pored slovenačkih (Renata Salecl, Dino Bauk, Tadej Troha, Tomaž Grušovnik…), objavili smo tekstove mnogih uglednih autora i autorki iz regiona (na primer Aleksandar Hemon, Igor Štiks, Andrej Nikolaidis, Slavenka Drakulić…), kao i onih iz drugih krajeva svijeta (Achille Mbembe, Mark Fisher, David Graeber, Mona Eltahawy …).

Pobrinuli smo se i za prijevode slovenačkih objava, a Disenz.net ima podstranice na engleskom i na nekadašnjem srpskohrvatskom. Tako se dogodilo da je naš intervju sa pokojnim anarhistom Davidom Graeberom bio preveden i objavljen na još osam jezika, a slično se dogodilo sa tekstom o Zlatnoj zori Katje Lihtenvalner koji je bio objavljen u Makedoniji i u Hrvatskoj, kao i sa nekim drugim objavama na Disenzu… Intervju sa indijskom spisateljicom i aktivistkinjom Arundhati Roy, ispovijest hrvatske književnice Slavenke Drakulić o njezinom obolijevanju od korone i još nekoliko drugih tekstova objavljeno je u etabliranim slovenačkim časopisima: Nedelo, Večer i Mladina.

Uz pomoć Disenza smo odbacili nekoliko tvrdokornih stereotipova vezanih uz online medije. Uvjerili smo se da čitaoci na internetu vole pročitati čak i duže, dublje tekstove. Pokazali smo da su, uz malo istrajnosti, za slovenački online medij spremni progovoriti svjetski etablirani sagovornici. U prvoj godini smo na Disenzu objavili više od šezdeset razgovora, komentara, članaka i eseja četrdesetak domaćih i stranih autora i autorki.

Disenz zajednica

Uredničkoj ekipi u sastavu urednica Dijane Matković, suurednika Roka Plavčaka i Lenarta J. Kučića te uredničkog savjeta koji čine Dino Bauk, Nika Kovač, Miha Zemljič i Mišo Mićić je posebno drago kada nam se javite čitaoci. Vi ste nam pisanjem na naš e-mail ili objavama na društvenim mrežama često stavili do znanja da ste nam zahvalni za naš originalni doprinos kvalitetnom čitanju o temama kao što su pokret black lives matter, uvođenje tehnologija za nadzor, savremeni kulturni ratovi, feminizam, aktuelnost društvene klase i demokratizacije, problematizovanje liječenja mentalnih poremećaja i još mnogo toga.

Ubuduće ćemo naš sadržaj obogatiti kratkim objavama o aktuelnim temama, ali u srži ipak ostajemo posvećeni zahtjevnijim dužim tekstovima. Pritom ćemo se truditi da ponudimo tekstove najširem krugu čitalaca koji nije ograničen samo na slovenačko govorno područje.

Ako je za našu prvu godinu djelovanja važilo da želimo stvarati disenz, dakle neslaganje sa prevladavajućim stavovima i diskursima, prigovor postojećemu, u budućnosti ćemo se više fokusirati na dobru međunarodnu saradnju. Od suštinske važnosti je da za nas pišu dobri strani autori i autorke, a ništa manje da prevedeni tekstovi slovenačkih autora okruže svijet.